Каннабис тұқымының пайдасы

Каннабис майы - табиғаттың бірегей сыйы, оны адам каннабистің тұқымынан басу және суық сығуы арқылы алуды үйренді. Бұл өңдеу тәсілі жылу әсерінен оңай жойылатын пайдалы заттар, дәрумендер мен қосылыстардың тұтас кешенін сақтауға мүмкіндік береді. Мұндай майдың құрамында көп мөлшерде қанықпаған май қышқылдары (омега-3, 6, -9), дәрумендер (А, В1, В2, В6, Е, К, Т), микроэлементтер (мырыш, фосфор, темір, марганец) және басқа заттар (хлорофилл, каротин, таниндер, фитостерол және т.б.)бар. Ол қосымшаларының сипаттамаларына орай керемет өнім етеді.

Осыған байланысты каннабис майы көптеген ауруларды емдеу және алдын-алу үшін халықтық және дәстүрлі медицинада кеңінен қолданылады:

• Жүрек-тамыр жүйесі (тамырдың қабынуымен қабат қан қуысының тығындалуы, жүрек-қан тамырлары жүйесінің ауруы, жүректің ишемиялық ауруы, гипертензия, варикозды тамырлар, инсульт, инфаркт);
• тыныс алу жүйесі (бронхит, өкпе қабынуы, тыныс демікпесі, өкпе ауруы);
• Асқорыту жүйесі (колит-тоқ ішектің талаурауы, қабынып ауруы)) , жаралар, гастрит, энтерит, холецистит өт жолының қабынуы, көтеу - тік ішектегі қан тамыры кеңейіп ауыратын сырқат)
• Тері (дерматит- терінің қабынуы, псориаз- теңге қотыр, қышыма - терінің созылмалы ауруы, былғары);
• Басқа (қаназдық - қанда эритроциттер мен гемоглобиннің азаюы, қабыну, қан қысымын және метаболизмді реттеу).

Жүрек-қантамыр жүйесіне оң әсер ететінін, былай түсіндіреді:

(1) хлорофилл, ол майға жасыл түс береді, антиоксидантты және ісінуге қарсы қасиеттері бар, гемоглобин синтезіне және гемопоэз үдерісіне қатысады;
(2) қан тамырларының қабырғаларын тазартатын фитостерол, зиянды холестерин деңгейін төмендетеді;
(3) микроэлементтер - марганец, кальций және фосфор, жалпы қорғаныс әсерін жақсартады. Тыныс алу денсаулығына арналған майдың тиімділігі XIX ғасырдың 90-жылдарының соңында зерттеулер барысында дәлелденді.
Зерттеушілер мен дәрігерлер жоғарғы және төменгі трактінің респираторлық жүйесінің жұқпалы ауруларына қарсы май жағуды сол кезден бастап, осы уақытқа дейін ұсынуда.

Күнделікті тағамға, салаттарға қоспа ретінде немесе оның таза түрінде 2 ас қасықты қолданса, онда 2 аптадан кейін ағзаға, әсіресе ас қорыту жүйесіне ынталандырушы және қалпына келтіретін әсері етеді. Бұл бұзылулар немесе іш қату қаупін азайтады, сондай-ақ улы заттар мен ауруларға төзімділікті арттырады. Косметикалық мақсаттарда майды тырнақтарды катайту, теріні емдеу және қалыпқа келтіру, шаш құрылымын жақсарту және олардың белсенді өсуіне байланысты қолданады.